Bra att veta när du ska ut på banan!
Innan du går ut och spelar golf för första gången kan det vara bra att läsa igenom denna sida för att få en övergripande uppfattning om vad spelets idé är, hur ett hål kan se ut och vad du bör tänka på i dina förberedelser.
Spelets idé
Du ska få bollen i hål på så få slag som möjligt samtidigt som du följer golfreglerna och har trevligt med dina medspelare. I varje sällskap, som kallas för “boll”, kan man vara upp till 4 personer.
Hålets uppbyggnad
Ett hål är uppbyggt av tee (en eller flera utslagsplatser), fairway, ruff, foregreen och green. Banans gräns markeras av vita pinnar och på många hål finns det pliktområden (röda eller gula markeringar runt vatten/diken/skogsområden) och bunkrar. Om ett område håller på att ”byggas om” sitter det blå eller blå markeringar med grön topp som indikerar MUA (mark under arbete). Det finns också olika avståndsmarkeringar som är till för att hjälpa dig att veta hur långt det är kvar så att du lättare kan planera ditt spel. Ett ex. på detta är 150m-markeringen som är en svart-gul pinne. Det finns par 3, par 4 och par 5 hål och en golfbana består normalt av 9 eller 18 golfhål. Paret anger idealresultatet på hålet för en spelare med spelhcp 0 (en mycket duktig spelare). Tack vare hcp-systemet kan alla, oavsett ålder och kön, spela med varandra och även tävla mot varandra om man önskar det. Enkelt förklarat kan man säga att ju högre hcp du har desto fler slag får du ”ha på dig” på de respektive hålen.
Uppvärmning
Självklart bör du värma upp kroppen ordentligt innan du ska spela. Detta för att, precis som i all idrott, minska risken för skador och öka möjligheten till en god prestation. Uppvärmning bör göras både med kroppen för att få leder och muskler varma men också med klubba och boll för att få en känsla för rörelsen/träffen.
Boka tid
Dels finns det “pay and play” banor som är öppna för alla och dels finns det andra banor (mer vanligt) där du normalt behöver Golf-ID, Grönt Kort och medlemskap. Ett Golf-ID bildas på ditt namn när du startar din Grönt Kort-utbildning. Grönt Kort får du (som en registrering på ditt ID) när du uppnått en viss nivå (teoretiskt och praktiskt). Genom ett medlemskap i någon golfklubb blir du också medlem i SGF (svenska golfförbundet) vilket öppnar möjligheten för själva tidsbokningssystemet (Bokas via ”Min Golf” som du når via golf.se). I uppstarten av ditt golfspel (under kurs och kortare period efter kursen) har du som elev i regel möjlighet att spela på banan innan du tagit Grönt Kort eller blivit medlem, men får då betala avgift för spel (så kallad greenfee).
Spelprov
När du klarar spelprovet för Grönt Kort ska detta fyllas i på ett scorekort (“protokoll”) och skrivas under av en markör för spelprovet (medspelare med hcp 54 eller lägre) som då intygar rundans resultat. Tänk även på att du som spelare ska signera scorekortet! När spelprovet och teoridelen är ”avklarade” registreras hcp 54 eller lägre på ditt Golf-ID.
Slope-tabell
I och med att olika banor är olika svåra finns det en slope-tabell som räknar om din hcp till ett spelhcp på just den banan. Slopen tar hänsyn till hur svår en bana är jämfört med andra banor (jämför längd, hinder m.m.). Du som spelare med din hcp kan alltså få olika spelhcp på olika banor beroende på vilken bana du spelar. Mer info om denna del finns under ”fliken” ”Hcp-justering”.
Medlemskap
Om du blir medlem i en golfklubb spelar du ofta fritt på den klubben (beroende på vilken typ av medlemskap du väljer) och betalar greenfee (=avgift för spel) hos de klubbar/banor du gästspelar på.
Utrustning
Du ska ha egen utrustning när du spelar på banan (undantag kan ske vid lagtävlingar). Max antal klubbor du får ha är 14 st. (räcker dock vanligtvis med 5-10 klubbor för en nybörjare/medelgolfare). Utrustning är en viktig del men behöver inte vara dyrt. Det finns olika typer av klubbor (vinklar och utseenden) som används i olika situationer inom spelet. Det finns också olika längder/styvhet på klubborna och vissa är mer lättspelade än andra. En nybörjare bör t.ex. inte ha samma typ av klubbor som en elitspelare!
Klädsel
Många har förutfattade meningar om att man måste ha specifika golfkläder för att få spela golf. På vissa klubbar (speciellt utomlands) kan det förekomma striktare klädkrav men generellt i Sverige gäller ”hela och rena” kläder som kutym. Vanliga gympa-skor funkar utmärkt till en början. På sikt är det givetvis skönt att ha kläder/skor som står emot vind/vatten om du spelar i dessa väderförhållanden.
Tekniktips för grunderna
(Nedan tips gäller generellt och passar inte optimalt till alla).
Puttning
- Håll löst i klubban med greppet i handen och inte i fingrarna.
- Bollplacering mellan mitten av fötterna och främre foten.
- Huvudet över bollen.
- ”Klockpendelrörelse” där handleder ska undvikas att användas.
- Lika lång rörelse bakåt som framåt.
Chippning
- Håll löst i klubban med greppet i fingrarna.
- Bollplacering mitt emellan fötterna.
- Mycket komprimerad uppställning.
- Vikten mot främre foten och händerna mot insidan av främre benet (lilla y).
- Samma rörelse som puttning.
Pitchning
- Håll löst i klubban med greppet i fingrarna.
- Bollplacering mitt emellan fötterna.
- Vid kortare pitchar kan du ”komprimera” uppställningen något.
- Acceleration genom slaget, våga slå ner i marken och ”för över” vikten mot främre foten i slaget.
- Lika lång rörelse bakåt som framåt.
Bunker
- Håll löst i klubban med greppet i fingrarna.
- Klubban håller du i luften en bit innan bollen (där du tänkt slå ner med klubban i sanden). Du fäster även blicken i sanden där du tänkt slå ner med klubban.
- ”Borra ner” fötterna och bred stans. Detta för ökad stabilitet och balans.
- Bollplacering mellan mitten av fötterna och främre foten.
- Acceleration genom slaget, våga slå ner i marken med sandwedgen (som är den klubban du vanligtvis använder här) och ”för över” vikten mot främre foten i slaget.
Järnklubbor
- Håll löst i klubban med greppet i fingrarna och placera bollen mitt emellan fötterna.
- Lätt böjda ben och axelbrett i din stans (avståndet mellan fötterna).
- Fäll överkroppen framåt utan att svanka och slappna av i armar, axlar och rygg.
- Vrid över vikten mot bakre foten i uppsvingen och mot främre foten i genomsvingen.
- Undvik att lyfta främre foten i uppsvingen eftersom du reser dig upp då vilket inte är tanken.
- Tänk på att du ska slå ner mot bollen och inte försöka ”hjälpa” bollen upp i luften.
Träklubbor
- Håll löst i klubban med greppet i fingrarna.
- Bollplacering blir mer åt främre foten, speciellt med drivern.
- Använder du drivern ska bollen ”peggas upp” (ca. halva bollen över klubban).
- Lätt böjda ben. Bredare än axelbrett i avståndet mellan fötterna.
- Fäll överkroppen framåt utan att svanka och slappna av i armar, axlar och rygg.
- Vrid över vikten mot bakre foten i uppsvingen och mot främre foten i genomsvingen.
- Undvik att lyfta främre foten i uppsvingen eftersom du reser dig upp då vilket inte är tanken.
- Rörelsen blir mer svepande än med järnklubbor, speciellt med drivern där du ”peggar upp” bollen. Detta innebär bollen träffas med klubban ”på vägen upp” i rörelsen.
Golfklubbornas användningsområden
(Nedan tips gäller generellt och passar inte optimalt till alla).
Putter
Används på green eller i närheten av green.
Sandwedge
Klubba med mycket vinkel = bollen går högt och kort, rullar lite. Används vid höga inspel (både på fairway och i ruff) och från många ”bunkerlägen”.
Pitchingwedge
Används vid längre pitchslag (när sandwedgen blir “för kort”). Används både på fairway och i ruff.
Järn 5- järn 9
Används både på tee, fairway och i ruff. Största användningsområdet är långa inspel in mot green. Ju lägre siffra= lägre bollbana, längre slag, längre skaft.
Järn 3- järn 4
Svårare järnklubbor som vi sällan behöver använda. Mycket svåra från ruff.
Hybrider
Ett bra val istället för de lägre järnklubborna. Mer förlåtande och mer lättspelade än t.ex. järn 3-4. Används både på tee, fairway och i ruff.
Träklubbor* 5-9
Svårare än järnklubbor men ändå lättspelade för att vara träklubbor. Används både på tee och fairway. Kan användas i ruff men svårhanterade där.
Träklubbor* 1 (driver)- 3 (spoon)
Svårspelade klubbor som generellt kräver att vi ”peggar upp” bollen. Används i regel bara på tee. Spoon går att använda på fairway av den duktige golfaren.
*”Träklubbor” kallas också, med ett mer modernt ord, för metalwoods. Från början var de gjorda av trä, därav namnet ”träklubbor”.